Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oběhové hospodářství je stále populárnější, mělo by zajistit recyklaci 70 % komunálních odpadů

Návrh evropského balíčku k oběhovému hospodářství, který Evropská komise zveřejnila v polovině minulého roku, počítá s tím, že evropské země budou do roku 2030 recyklovat 70 % komunálního odpadu.

Naše asociace dlouhodobě podporuje myšlenky balíčku k oběhovému hospodářství, zejména větší orientaci na třídění a další úpravy odpadů, včetně energetického využití jeho energeticky bohaté části (nikoli celé neupravené směsi). Vítám, že se s balíčkem nově mediálně identifikovala i nadnárodní zahraniční společnost SITA (Suez Environment).

Mírně opožděné zapojení společnosti SITA lze vysvětlit tím, že firma dlouhodobě působí spíše v oblasti průmyslových odpadů a její podíl na trhu služeb komunálních odpadů je oproti ostatním svozovým společnostem podstatně nižší. Velmi vítáme, že se k nám SITA nyní připojila v argumentaci k obhajobě evropského balíčku k oběhovému hospodářství.

Součástí balíčku je mimo jiné i to, že by se v roce 2030 mělo recyklovat plných 70 % komunálních odpadů a 80 % obalových materiálů. Ministerstvo životního prostředí se loni k balíčku postavilo kriticky, věřím však, že se postoj resortu postupem času změní. Je nezbytné odpadové hospodářství orientovat na větší třídění a úpravy odpadů, recyklaci a energetické využití jejich energeticky bohaté části, a nikoli celé neupravené směsi (obsah černých popelnic bez úpravy je naopak nezbytný pro spalovny odpadů). Odpady jsou cenná surovina, proto je třeba je co nejvíce třídit a využívat. Vždy však za ekonomicky smysluplných podmínek s co nejmenším dopadem na původce odpadů a s cenou akceptovatelnou v českých podmínkách a odpovídající možnostem zdejších občanů.

Výsledky českého odpadového hospodářství jsou ve srovnání s dalšími státy, které byly před zhruba 20 lety na stejné, tedy nulové startovní linii, velmi dobré. Mezi postkomunistickými zeměmi jsme na tom ve většině odpadových parametrů nejlépe. V omezování skládkování komunálních odpadů jsme dokonce úspěšnější než mnoho západních států. Podle údajů Eurostatu z roku 2012 bylo v České republice skládkováno celkem 174 kg směsného komunálního odpadu na občana za rok. To je méně než např. v Irsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii či Řecku a v drtivé většině postkomunistických států. Nabízí se tedy otázka, proč přední představitelé resortu životního prostředí opakovaně tvrdí, že je Česká republika skládkovou velmocí. Podle mě není nutné ani vhodné takto ČR poškozovat. Samozřejmě, vždy je co zlepšovat a v tomto směru jsou důležité trendy. Podle údajů ze statistické ročenky MŽP se za posledních 5 let v ČR uložilo na skládky o 1 000 000 tun odpadu méně, a to bez jakéhokoli navýšení poplatků za skládkování. Trendy jsou tedy pozitivní.

Podle zkušeností recyklačních firem by k podpoře recyklace a zásadnímu omezení skládkování stačilo navýšit poplatek na konečnou částku 700 Kč. V zákoně již je stanovený rok zákazu skládkování. Důvod pro razantní navýšení poplatku, aby se odpady odklonily od skládek, tedy objektivně chybí. Využitelné odpady bude nutné odklonit tak jako tak. Je otázkou, proč MŽP stále prosazuje masivní zdražení až o 200 %. Ještě před dvěma lety ministerstvo přiznávalo, že zvýšení poplatků je nezbytné pro podporu výstavby nových spaloven odpadů. Evropská komise však opakovaně uvádí, že další spalovny v České republice nepodpoří a že bychom se měli orientovat spíše na třídění odpadů, na jejich recyklaci a na další úpravy. S tím souhlasím já i naše asociace a v tomto případě se shodujeme i s ekology. Můžeme si položit otázku, pokud zde bude stálý tlak na násobné zdražení za účelem podpory nových spaloven, zda nám MŽP nepřipravuje podobný osud jako v oblasti fotovoltaiky a zda budou občané opět nuceni platit ze svých kapes byznys několika vyvolených.

Autor: Petr Havelka | středa 3.6.2015 14:55 | karma článku: 7,66 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Petr Havelka

Cena papíru klesla, recyklačních kapacit v Evropě je málo, zvyšuje to náklady obcí

Papír pro recyklaci je významnou komoditou. Bohužel prodejní cena této komodity citelně klesla a v současnosti je velmi problematické sběrový papír udat za pozitivní hodnotu. Obcím a městům to zdražuje odpadové služby.

28.1.2020 v 8:43 | Karma: 14,14 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Projednávání odpadových zákonů vláda přerušila - je zde řada problémů

EU jasně vytyčila cestu směrem k recyklaci. Český návrh nové legislativy však obsahuje něco jiného... Proč? Aktuálně téma řeší už i premiér Babiš.

21.11.2019 v 14:03 | Karma: 14,31 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Legislativní rada vlády po mnoha problémech propustila odpadové zákony na vládu...

Dne 17.10. projednala Legislativní rada vlády opět všechny čtyři návrhy z balíku nové odpadové legislativy z dílny MŽP. Řada problémů přetrvává, není dopracována požadovaná analýza dopadů a recyklace stále zůstává bez podpory...

22.10.2019 v 15:56 | Karma: 14,94 | Přečteno: 240x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Havelka

Druhý díl seriálu - Jak splnit evropské recyklační cíle

Do recyklace máme dle závazné směrnice přesunout za 15 let více než 1,43 milionů tun komunálních odpadů. EU chce odpady třídit a co nejvíce je recyklovat jako druhotné suroviny, aby nemusely končit na skládkách a ve spalovnách.

22.8.2019 v 12:42 | Karma: 11,29 | Přečteno: 782x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Havelka

Jak splnit evropské recyklační cíle: část 1

Jak je známo, Česká republika se zavázala plnit evropské recyklační cíle, které mimo jiné stanovují úroveň recyklace komunálních odpadů na 65 %, a to do roku 2035.

8.7.2019 v 13:00 | Karma: 9,96 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 516x
Jako výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství, která sdružuje 85 firem v oboru, často komentuji odpadovou problematiku. Dění kolem odpadů se týká nás všech, protože všichni platíme za odpadové služby. Pokud máte stejný názor, je můj blog určen právě pro vás. Mnoho dalších informací naleznete také na www.caoh.cz. Mé koníčky? Čas je nedostatkové zboží, ale sem tam se mi poštěstí vyrazit na projížďku na motorce. Je to výborná věc na vyčištění hlavy, což je někdy opravdu potřeba. Den rád končím knížkou, u které zpravidla usnu. Moc rád bych se vrátil k běhání!

Seznam rubrik