MŽP chce svým stanoviskem omezovat firmy nad rámec zákona

24. 06. 2015 11:54:49
Nekvalitní a neprojednané body podzimní novely odpadového zákona, schválené mimo standardní legislativní proces, přinášejí první problémy. Ministerstvo životního prostředí svým stanoviskem situaci dále komplikuje.

Narychlo schválenou novelou bylo stanoveno úplné omezení možnosti využití odpadů na technické zabezpečení skládek z 25 % objemu na 20 % hmotnosti odpadů, což v přepočtu znamená vzhledem k dosavadnímu nastavení snížení přibližně na polovinu. Proti této z odborného hlediska nerealistické a ničím nepodložené hranici opakovaně vystupují zástupci českého průmyslu, průmyslové svazy i odpadové asociace. Z hlediska životního prostředí je logické na zabezpečení skládky využívat odpady namísto primárních surovin, které by se pro tento účel musely těžit. Nesystémová a neprojednaná novela však může přispět k opaku. Pro původce odpadů navíc tato změna znamená, že si výrazně připlatí. Je proto pravděpodobné, že hlavním cílem Ministerstva životního prostředí ČR je tímto způsobem přesunout peníze z českého průmyslu i z obcí, do rozpočtu Státního fondu životního prostředí, aby bylo více na přerozdělování. Vzhledem k tomu, že opatření MŽP nemá žádný pozitivní ekologický dopad, ba naopak jeho ekonomický dopad na původce bude citelný, je objektivní obhajoba zavedeného omezení poměrně složitá.

Provozovatelé jsou vázáni nutností dodržovat platná rozhodnutí IPPC (zkratka anglického Integrated Pollution Prevention and Control neboli Integrovaná prevence a omezování znečištění) krajských úřadů, která konkrétním zařízením předepisují širokou škálu povinností, včetně míry využití odpadů na zabezpečení skládky.

Novela navíc opomněla zavést přechodná ustanovení. To se již projevuje právě v oblasti technického zabezpečení skládek, kde provozovatelé ze zákona provozují svá zařízení na základě platných rozhodnutí IPPC krajských úřadů, jimiž mají stanoveny podmínky provozu. Tyto podmínky jsou pro provozovatele závazné. Zákon o IPPC také jasně řeší otázku aktualizace těchto základních dokumentů k provozu zařízení, a to i po změnách složkových zákonů (např. zákona o odpadech). Měnit povolení IPPC a v nich definované podmínky mohou pouze krajské úřady, a to ve správním řízení. Předmětné změny v odpadovém zákoně tak mohou na provozovatele dopadnout až po změně jejich IPPC povolení. MŽP však vydalo stanovisko, kterým chce prosadit účinnost změn pro předmětná zařízení automaticky po novele zákona. Toto stanovisko je však v rozporu s platnou právní úpravou povolovacího procesu dle zákona o IPPC. Ministerstvo bylo na věc upozorněno právními rozbory několika renomovaných advokátních kanceláří a také posudkem, vysoce uznávaného odborníka na legislativu životního prostředí, profesora Milana Dramohorského, vedoucího Katedry práva životního prostředí Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Je otázkou, zda se bude ministerstvo i nadále bez odborné opory držet chybného výkladu, který může v důsledku znamenat zásadní negativní změnu v celé oblasti IPPC, nikoli jen u odpadářských zařízení, ale v celé šíři průmyslu. Povinné subjekty by tak totiž ztrácely elementární prvek, kterým je v oblasti povolování dle IPPC právní jistota provozovatele, že má plnit platné podmínky stanovené integrovaným povolením. Změna ve smyslu chybného stanoviska MŽP může mít citelný dopad na náklady velké části provozovatelů zařízení spadajících pod režim IPPC (ve smyslu stálých automatických změn po každé novelizaci souvisejícího práva).

S odkazem na zmíněné právní posudky a v nich obsaženou jednoznačnou argumentaci je však již nyní zřejmé, že případné vynucování dodržování chybného ministerského stanoviska ze strany resortu prakticky nemůže ve správním řízení ani u případného soudu obstát.

Autor: Petr Havelka | středa 24.6.2015 11:54 | karma článku: 16.11 | přečteno: 810x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 19.39 | Přečteno: 261 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 911 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1587 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 513

Jako výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství, která sdružuje 85 firem v oboru, často komentuji odpadovou problematiku. Dění kolem odpadů se týká nás všech, protože všichni platíme za odpadové služby. Pokud máte stejný názor, je můj blog určen právě pro vás. Mnoho dalších informací naleznete také na www.caoh.cz. Mé koníčky? Čas je nedostatkové zboží, ale sem tam se mi poštěstí vyrazit na projížďku na motorce. Je to výborná věc na vyčištění hlavy, což je někdy opravdu potřeba. Den rád končím knížkou, u které zpravidla usnu. Moc rád bych se vrátil k běhání!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...