Přichází evropská novela oběhového hospodářství. Co od ní čekat?

11. 04. 2017 16:38:03
Evropský parlament schválil v březnu výraznou většinou balíček legislativních návrhů pro oběhové hospodářství, který upravuje směrnice pro nakládání s odpady. Co směrnice přinese, se dozvíte v následujících řádcích.

Schválení evropského balíčku oběhového hospodářství u nás předcházela několikaletá příprava nového odpadového zákona. Ten se v současné podobě schválit nepodařilo. Může to však být spíše pozitivní. Již nyní je zřejmé, že návrh dostatečně nereflektoval právě evropské recyklační cíle, které schválil Evropský parlament. V případě, že by původní návrh českého odpadového zákona vstoupil v platnost, musel by se i vzhledem ke své neaktuálnosti za krátkou dobu významně měnit. Nové evropské směrnice mění základní definice, systém vykazování plnění evropských cílů a zejména cíle samotné. Přitom stabilní legislativní prostředí je jednou z velmi důležitých věcí jak pro původce odpadů, obce, města, podnikatele, ale i pro firmy, které investují do moderních technologií na zpracování odpadů. Není vhodné nastavovat strategii odpadového hospodářství zákonem, jehož životnost může být reálně necelé 2 roky. Investoři by v tomto období mohli realizovat investice, které se s novými evropskými směrnicemi ukáží jako chybné. A co potom? Kdo by za tyto chyby nesl odpovědnost?

Evropská novela oběhového hospodářství tak bude sloužit i jako vhodný podklad pro tvorbu nového odpadového zákona. Současná vláda již kvalitní odpadový zákon navrhnout nestihne, a úkolu se tak bude muset ujmout vláda následující.

Novely směrnic schválené Evropským parlamentem nastavují následující cíle, které by měly členské státy splnit:

  • zvýšit recyklaci komunálních odpadů do roku 2030 na minimálně 70 %, přičemž minimálně pět procentních bodů musí být dosaženo opakovaným použitím,
  • recyklovat 80 % obalových odpadů do roku 2030,
  • skládkovat jen 5 % komunálního odpadu v roce 2030,
  • povinnost členských států umožnit domácnostem třídit hlavní druhy odpadů včetně bioodpadu, textilu a odpadních olejů,
  • zvýšit použití ekonomických nástrojů, jako je skládkovací poplatek a poplatek za spalování odpadů (v ČR není zatím vůbec zaveden) nebo zálohové systémy na obaly (např. nápojové obaly).

V současné době Česká republika třídí a recykluje pouze 36 % komunálního odpadu, ačkoliv úspěšné státy EU recyklují až 60 %. Doufejme, že se tato statistika – i díky evropskému balíčku oběhového hospodářství – změní k lepšímu.

Novela oběhového hospodářství je na každý pád nutnou a vítanou změnou, která pozitivně ovlivní nejen nakládání s odpady, ale i celkový stav životního prostředí nás všech. Velmi důležitým faktem je i to, že nadcházející český odpadový zákon již – doufám – bude reflektovat evropské směrnice a nebude postaven primárně na zbytečném zdražení poplatků a služeb, které platí obce a města.

Historie balíčku oběhového hospodářství

S prvním balíčkem legislativních návrhů přišla Evropská komise již v únoru 2014. Ten byl však po kritice ze strany ostatních evropských institucí a zástupců průmyslu stažen a doporučen k přepracování. V prosinci roku 2015 byl vydán přepracovaný balíček, který obsahoval čtyři návrhy k odpadové legislativě. Jeho součástí byly rámcová směrnice o odpadech, směrnice o skládkování, směrnice o vozidlech s ukončenou životností, bateriích a elektronickém odpadu a směrnice o obalech a obalových odpadech. Tento balíček mnohem lépe odrážel situaci v členských zemích EU, a proto byl v březnu letošního roku schválen a brzy bude projednáván Radou EU, která bude sestávat z ministrů životního prostředí členských zemí. Následovat budou společná jednání Evropského parlamentu, Rady a Komise, z nichž vzejde konečné znění směrnic.

Autor: Petr Havelka | úterý 11.4.2017 16:38 | karma článku: 10.06 | přečteno: 526x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 905 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1576 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 513

Jako výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství, která sdružuje 85 firem v oboru, často komentuji odpadovou problematiku. Dění kolem odpadů se týká nás všech, protože všichni platíme za odpadové služby. Pokud máte stejný názor, je můj blog určen právě pro vás. Mnoho dalších informací naleznete také na www.caoh.cz. Mé koníčky? Čas je nedostatkové zboží, ale sem tam se mi poštěstí vyrazit na projížďku na motorce. Je to výborná věc na vyčištění hlavy, což je někdy opravdu potřeba. Den rád končím knížkou, u které zpravidla usnu. Moc rád bych se vrátil k běhání!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...