Dokážeme rozumně nakládat s odpady?

18. 08. 2017 11:28:25
Evropské trendy v odpadovém hospodářství mají jasný směr: více recyklovat a rovněž využívat zbytkový komunální odpad k výrobě energie. Česká legislativa ale za evropským přístupem pokulhává a podporuje výstavbu dalších spaloven.

O co jde Evropské unii?

Dlouhodobým cílem EU je výrazně snížit objem odpadů ukládaných na skládky, zároveň ale nemá docházet k přesunu odpadu ze skládek do nových kapacit spaloven na směsný komunální odpad. Přednost mají mít jiné formy zpracování a důležitá je i prevence vzniku směsných odpadů, zejména primární třídění u původců. Nevytříděné odpady lze dále třídit na třídicích linkách. Výstup z nich je pak možné využít zejména na tuhá alternativní paliva (TAP) do stávajících energetických zdrojů nebo, z menší části, do cyklu recyklace. Paliva z odpadů, která se v EU běžně vyrábějí z průmyslového i komunálního odpadu, Evropská komise doporučuje využívat například v cementárnách, elektrárnách nebo teplárnách.

Výhody tuhých alternativních paliv

Kromě toho, že TAP znamenají využití odpadů k výrobě energie, nabízejí také cestu ke snížení emisí. To se bude hodit v souvislosti se zaváděním přísnějších evropských podmínek, označovaných zkratkou BREF.

Některé spalovací zdroje budou muset od roku 2018 plnit náročnější limity z hlediska ochrany ovzduší. Řada z nich ale nemůže nové podmínky splnit, jestliže nezmění palivový mix nebo neupraví technologie čištění spalin. Pokud ovšem sníží – dnes většinou stoprocentní – podíl uhlí a zbylou část nahradí právě palivem z odpadů, pak výsledky měření ukazují, že zdroj splní přísnější limity a může být dále provozován bez potřeby zásadních technologických úprav. Uhlí totiž při spalování produkuje větší množství škodlivin než certifikovaná paliva vyrobená z odpadů. Jedná se tedy o opatření, které má významný ekologický rozměr.

Problematická česká cesta

V českém prostředí se rozvoji třídicích linek a masivnější výrobě alternativních paliv z odpadů bohužel postavila do cesty novela vyhlášky č. 294/2005 Sb. z roku 2016, která zpřísnila parametry pro ukládání zbytkového odpadu z třídicích linek na skládky. Nové nastavení v ČR je prakticky nejpřísnější v Evropě a kritizují ho jak firmy, které se zabývají recyklací a zpracováním odpadů, tak ekologické organizace. Dokonce existuje několik odborných posudků předních odborníků z akademické sféry (ČVUT, VŠCHT), které prokazují chybnost nového zpřísnění a zejména jím zaváděných hodnot. Náprava však stále nebyla učiněna. Ministerstvo životního prostředí chybu ve vyhlášce zatím neopravilo.

To v praxi vede k zastavení řady moderních projektů linek na třídění odpadů a na výrobu tuhých alternativních paliv. A co je opravdu alarmujícím a paradoxním výsledkem novelizované vyhlášky? Na skládku bude ve větší míře ukládán zcela neupravený obsah černých popelnic se směsným komunálním odpadem, místo toho, aby byl tento odpad na moderních linkách vytříděn a byly z něj vybrány komodity využitelné jak energeticky, tak materiálově. Podle novelizované vyhlášky se totiž přísný parametr výhřevnosti vztahuje pouze na výstupy z třídících linek, zatímco nezpracovaný směsný odpad může na skládku bez jakéhokoliv omezení.

Jak dál?

Pokud chceme nakládat s odpady rozumně, nezbývá než změnit aktuální chybné nastavení zmíněné vyhlášky. Jako schůdné řešení se jeví nastavení parametru výhřevnosti zbytkového odpadu, ukládaného na skládku, na hodnotu 6 MJ/kg (před novelou 8 MJ/kg, po novele v přepočtu ze sušiny 4,2 MJ/kg). To je odpovídající hranice pro třídicí linky, které samo Ministerstvo životního prostředí podporovalo dotacemi v minulém období a podpořilo tak investice do jejich vzniku. Tuto hodnotu tedy MŽP dlouhodobě respektovalo a samo doporučovalo jako objektivně vhodnou a dlouhodobě udržitelnou.

Pokud bude vyhláška rozumně upravena, bude možné výrazně snížit objem směsných odpadů, uložených na skládku, a podstatnou část dále energeticky nebo materiálově využít. Věříme, že Ministerstvo životního prostředí co nejdříve odborně vyhodnotí aktuální situaci a podnikne potřebné kroky k nápravě.

Autor: Petr Havelka | pátek 18.8.2017 11:28 | karma článku: 10.79 | přečteno: 267x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.77 | Přečteno: 538 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 513

Jako výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství, která sdružuje 85 firem v oboru, často komentuji odpadovou problematiku. Dění kolem odpadů se týká nás všech, protože všichni platíme za odpadové služby. Pokud máte stejný názor, je můj blog určen právě pro vás. Mnoho dalších informací naleznete také na www.caoh.cz. Mé koníčky? Čas je nedostatkové zboží, ale sem tam se mi poštěstí vyrazit na projížďku na motorce. Je to výborná věc na vyčištění hlavy, což je někdy opravdu potřeba. Den rád končím knížkou, u které zpravidla usnu. Moc rád bych se vrátil k běhání!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...