Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Upřednostnění recyklovaných výrobků ve veřejných zakázkách

Stát chce, aby firmy a lidé lépe třídili a recyklovali. To je jistě pozitivní věc a správná cesta. Stát samotný by však měl jít v tomto směru příkladem.

Lidé i firmy v ČR již za dvacet let dosáhly nemalých úspěchu v separaci i recyklaci odpadů. Například v třídění obalových odpadů se můžeme hrdě srovnávat s nejlepšími státy v EU. Stát samotný však má poměrně velké rezevry v tom, jak jít v této věci příkladem. Nápravou by mohla být mimo jiné například podpora státu recyklovaným výrobkům v rámci veřejných zakázek.

Oborové svazy jako Česká asociace odpadového hospodářství, Spolek veřejně prospěšných služeb a Sdružení komunálních služeb uveřejnily ucelený soubor opatření (tzv. Desatero), která mohou zajistit, že Česká republika dokáže splnit cíle navrhované v evropském balíčku oběhového hospodářství. Jedním z opatření je právě využití recyklovaných výrobků ve veřejných zakázkách. Při hromadných nákupech pro státní správu, výstavbě dálnic i v dalších veřejných zakázkách by měly mít přednost recyklované výrobky nebo materiály. Alespoň z nějakého procenta.

Second hand recyklovaného odpadu

Trend využívání odpadu jako druhotné suroviny s sebou přináší řadu pozitiv. Nejvýznamnější je příznivý dopad na životní prostředí a snižování ekologické zátěže – klesá tak objem nevyužívaných odpadů, šetří se přírodní zdroje i energie, které by byly potřeba na výrobu nových předmětů. Druhotné suroviny nacházejí uplatnění napříč odvětvími, lze je využívat v potravinářském, oděvním, elektronickém, ale i ve stavebním průmyslu. K dobré recyklaci je důležitá také efektivní separace vznikajících odpadů – např. cestou třídění do barevných popelnic.

Jak splnit navrhované recyklační cíle EU?

Jednou z možností je upřednostňování recyklovaných výrobků ve veřejných zakázkách a nákupech státu. Přínosy recyklace samotných odpadů pro životní prostředí není třeba podrobněji rozvádět, jsou v současné době všem dobře známy, je ale třeba připomenout, že recyklace stavebních materiálů je bezesporu jedním z nástrojů, který podporuje udržitelný rozvoj a zároveň nachází řešení mezi ekonomickým růstem a ochranou životního prostředí. Tento trend bychom měli preferovat a všímat si projektů, které se recyklaci nebrání.

Slaměné domy, papírová izolace, plastové krytiny, beton ze skla, pěnové sklo

Recyklované věci se dostávají stále více do popředí zájmu široké veřejnosti, podnikatelů i samotného státu. Neustále nás obklopují výrobky denní potřeby vyrobené z recyklovaných materiálů, od toaletního papíru a novin po oblečení a psací potřeby. Druhotných materiálů existuje celá řada a jejich vlastnosti nabízejí široké uplatnění v různých odvětvích. Jejich výborných technických kvalit se využívá například ve stavebnictví. Existuje několik dobře recyklovatelných materiálů použitelných pro tepelné izolace – např. pěnové sklo. Ze směsi plastů se zase zhotovují střešní krytiny, zátěžové koberce, zatravňovací dlažba nebo protihlukové stěny u silnic. Pěnový polystyren slouží například k výrobě speciálních cihel. Materiály z rozvlákněné celulózy svou strukturou recyklovaného papíru zaručují výborné tepelně-izolační vlastnosti a mohou být aplikovány v dělicích konstrukcích nejen za účelem izolace tepelné, ale i zvukové. Ekopanel, který se vyrábí z obilné slámy, může sloužit jako mobilní dělicí stěna v úřadech a kancelářích. Využití ekopanelů se opírá o praktické řešení prostorového členění a zároveň je lze použít pro samotnou výstavbu budov. Recyklované sklo podléhá několika úpravám a dále je ho možné použít jako expandovaný granulát do malt a betonů nebo ve formě tvarovaných desek. Řadou těchto příkladů fungující recyklace se zabývají firmy sdružené v České asociace odpadového hospodářství (ČAOH), která je jedním z hlavních podporovatelů nových evropských cílů oběhového hospodářství v ČR.

Důležitá je i role výrobců, ale i nás spotřebitelů

Efektivní recyklaci mohou prospět ve velké míře také samotní výrobci spotřebního zboží, ale i my, jakožto spotřebitelé. Výrobci mají možnost volby při výběru materiálů, ze kterých své výrobky vyrobí. My jako spotřebitelé zase máme možnost svou koupí podporovat ty, které jsou příznivější pro životní prostředí a jsou lépe recyklovatelné. Každý může přispět svým dílem.

Autor: Petr Havelka | úterý 24.7.2018 11:58 | karma článku: 15,84 | přečteno: 508x
  • Další články autora

Petr Havelka

Cena papíru klesla, recyklačních kapacit v Evropě je málo, zvyšuje to náklady obcí

Papír pro recyklaci je významnou komoditou. Bohužel prodejní cena této komodity citelně klesla a v současnosti je velmi problematické sběrový papír udat za pozitivní hodnotu. Obcím a městům to zdražuje odpadové služby.

28.1.2020 v 8:43 | Karma: 14,14 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Projednávání odpadových zákonů vláda přerušila - je zde řada problémů

EU jasně vytyčila cestu směrem k recyklaci. Český návrh nové legislativy však obsahuje něco jiného... Proč? Aktuálně téma řeší už i premiér Babiš.

21.11.2019 v 14:03 | Karma: 14,31 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Legislativní rada vlády po mnoha problémech propustila odpadové zákony na vládu...

Dne 17.10. projednala Legislativní rada vlády opět všechny čtyři návrhy z balíku nové odpadové legislativy z dílny MŽP. Řada problémů přetrvává, není dopracována požadovaná analýza dopadů a recyklace stále zůstává bez podpory...

22.10.2019 v 15:56 | Karma: 14,94 | Přečteno: 240x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Havelka

Druhý díl seriálu - Jak splnit evropské recyklační cíle

Do recyklace máme dle závazné směrnice přesunout za 15 let více než 1,43 milionů tun komunálních odpadů. EU chce odpady třídit a co nejvíce je recyklovat jako druhotné suroviny, aby nemusely končit na skládkách a ve spalovnách.

22.8.2019 v 12:42 | Karma: 11,29 | Přečteno: 782x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Havelka

Jak splnit evropské recyklační cíle: část 1

Jak je známo, Česká republika se zavázala plnit evropské recyklační cíle, které mimo jiné stanovují úroveň recyklace komunálních odpadů na 65 %, a to do roku 2035.

8.7.2019 v 13:00 | Karma: 9,96 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 516x
Jako výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství, která sdružuje 85 firem v oboru, často komentuji odpadovou problematiku. Dění kolem odpadů se týká nás všech, protože všichni platíme za odpadové služby. Pokud máte stejný názor, je můj blog určen právě pro vás. Mnoho dalších informací naleznete také na www.caoh.cz. Mé koníčky? Čas je nedostatkové zboží, ale sem tam se mi poštěstí vyrazit na projížďku na motorce. Je to výborná věc na vyčištění hlavy, což je někdy opravdu potřeba. Den rád končím knížkou, u které zpravidla usnu. Moc rád bych se vrátil k běhání!

Seznam rubrik