Život PET lahve

29. 08. 2018 14:03:00
Dominantním materiálem moderní doby jsou plasty. Umělá hmota se zkratkou PET neboli polyethylentereftalát se proslavila právě jako materiál pro lahve a v nejrůznějších podobách nás dnes provází na každém kroku.

Produkce a spotřeba PET lahví je enormní, každý rok dochází k recyklaci přibližně 750 milionů tun polyethylentereftalátu. Pojďme se podívat na cestu PET lahve po vyprázdnění jejího obsahu.

Plasty v posledních letech dominují po celém světě. Avšak není plast jako plast. Některé jsou velmi dobře recyklovatelné, jiné prakticky vůbec. Plasty tvoří drtivou většinu obalového materiálu. Zrovna PET lahve jsou recyklovatelné výborně. Recyklaci plastů může významně pomoci každý z nás. Jak? Tříděním do žlutých kontejnerů. V České republice jsme v tom velmi dobří i ve srovnání s Evropou a dokážeme vytřídit 7 PET lahví z 10. Kontejnery žluté barvy patří mezi nejrozšířenější nádoby na tříděný odpad. Třídí se do nich prakticky veškeré plasty, vždy je ale třeba řídit se pokyny na nálepkách na sběrných nádobách. V České republice lze v současné době odkládat odpad do více než 300 000 barevných kontejnerů. Přes 100 000 z nich je právě na plast a pravidelně třídí asi 72 procent obyvatel tuzemska. V roce 2016 každý z nás vytřídil průměrně cca 12 kg plastového odpadu, celkově tedy přes 120 000 tun plastů.

Plastový odpad se sváží svozovými vozy vybavenými lisem, který je stlačí. Vozidlo díky tomu pojme tohoto odpadu až 6x větší objem a výrazně se tak uspoří náklady. Následně je plast ručně dotřiďován na pásech třídicích linek, a to mimo jiné i podle barev. Pracovníci linek zachycují i nežádoucí nečistoty, které se obvykle odvážejí k energetickému využití. Existují i linky automatické, na kterých jsou k třídění využívány optické senzory. Po vytřídění jsou PET lahve spolu s ostatním odpadem rozdrceny na tzv. PET flakes. Plastová drť je pak několikanásobně proprána a vysušena. Takto vyčištěné vločky putují do tzv. granulátoru, kde jsou teplem roztaveny na plastové granule. Výsledkem je velmi cenná surovina, tzv. regranulát. Při stoupajících cenách primárních surovin jsou právě tyto regranuláty ekonomickým a ekologickým řešením pro výrobu nových produktů. Vyrábí se z nich technická a textilní vlákna. Nejvíce výrobků z recyklovaných PET lahví nalezneme v potravinářství, stavebnictví i módním průmyslu. Například plastový kolíček na prádlo je až ze 75 % vyroben z recyklovaného materiálu. A to je dobře.

Plastový uzávěr patří taktéž do žlutého kontejneru, liší se však materiálem, ze kterého je vyroben. Ten je na vnitřní straně označen číselným kódem 02 nebo zkratkou HDPE (vysokohustotní polyethylen). Recyklace víček probíhá trochu jiným způsobem a i jejich výkupní cena může být vyšší než u samotných PET lahví. Aktuálně se nejdráže vykupují víčka červená.

PET lahve však nejsou jediný druh plastu, který je zapotřebí třídit. Smysluplného zužitkování lze recyklací dosáhnout i u dalších umělých hmot, které se správně vytřídí. Neváhejte tedy a třiďte všechen plast správně, protože jen díky vaší podpoře může příběh jeho správné a smysluplné recyklace pokračovat. Použité odpadní plasty jsou cenné druhotné suroviny. Nepatří do moří, či kotlů spaloven, ale znovu do výrobků, které nám přinesou užitek. Třiďme, má to smysl.

Autor: Petr Havelka | středa 29.8.2018 14:03 | karma článku: 17.46 | přečteno: 713x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 513

Jako výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství, která sdružuje 85 firem v oboru, často komentuji odpadovou problematiku. Dění kolem odpadů se týká nás všech, protože všichni platíme za odpadové služby. Pokud máte stejný názor, je můj blog určen právě pro vás. Mnoho dalších informací naleznete také na www.caoh.cz. Mé koníčky? Čas je nedostatkové zboží, ale sem tam se mi poštěstí vyrazit na projížďku na motorce. Je to výborná věc na vyčištění hlavy, což je někdy opravdu potřeba. Den rád končím knížkou, u které zpravidla usnu. Moc rád bych se vrátil k běhání!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...