Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ke splnění evropských cílů potřebujeme odpady zejména efektivně separovat a recyklovat

Ve čt 8.3. má být v Mělníku veřejné projednání záměru výstavby spalovny směsných komunálních odpadů (ZEVO) na 320tis tun. Je to jistě jedna z možných cest, jak naložit s odpady, pomůže nám to však splnit evropské recyklační cíle?

Aktuální situace v ČR

Po každoročním vyhlášení dat o odpadovém hospodářství ze strany Ministerstva životního prostředí lze stručně shrnout podstatná fakta současného stavu odpadového hospodářství v ČR v časové řadě do roku 2016. Z vyhlášených dat plyne, že v ČR je dlouhodobá roční produkce odpadů průměrně kolem cca 32 milionů tun. Z tohoto množství se odpadovému sektoru daří využít již plných 83% odpadů (Statistická ročenka ŽP). U komunálních odpadů se jejich produkce průměrně pohybuje kolem 5 milionů tun ročně. Z nich se daří recyklovat zatím pouze 37% (cíl k roku 2035 je 65%). Toto procento je tedy nutné významně navýšit.

Míra skládkování komunálních odpadů v ČR naopak každoročně klesá, a to již sedmým rokem, jak ukazuje graf č. 1. Daří se to díky dlouhodobé spolupráci odpadových firem a obcí, které se snaží stále ve větší míře s odpady nakládat jako se zdroji surovin, a to bez potřeby citelného zdražení.

 

Vývoj skládkování komunálních odpadů v ČR (data MŽP)

Graf č. 1 - Každoroční poklad skládkování komunálních odpadů v ČR bez zvýšení skládkovacího poplatku (Statistická ročenka ŽP, MŽP)

Evropský cíl je racionální

Podle Evropské unie má být skládkování omezeno k roku 2035 na 10%. To je zcela racionální a realistický postoj, na kterém se nyní shodly i státy EU. Dle Evropských pravidel má tedy ČR (obce a města) na pokračování současného pozitivního trendu omezení skládkování a postupného rozvoje třídění a recyklace dalších 17 let. Zastánci spaloven naopak často zmiňují rok 2024, který označují jako hraniční a nepřekročitelný, a to s odkazem na blíže nespecifikovaná „pravidla EU“. Tímto rokem pak vždy zdůvodňují „nevyhnutelnou“ potřebu výstavby nové spalovny v té které lokalitě.

Rok 2024 přitom prokazatelně neplyne z žádné evropské legislativy. Veřejnosti se to však moc neříká. Rok 2024 je česká specialita. V roce 2014 byl zákaz skládkování k roku 2024 do zákona načten jako poslanecký pozměňovací návrh. Zákaz byl načten bez jakéhokoli objektivního odůvodnění, bez analýzy dopadů a bez možnosti obcí a měst, či kohokoli jiného se k návrhu vyjádřit. Od té doby se obcím a městům ve Středočeském kraji opakovaně tvrdí, že jinak to s ohledem na EU nelze a že je třeba postavit co nejdříve novou spalovnu odpadů (ZEVO), jinak se zákaz skládkování nepodaří splnit.

Ano, můžeme tento cíl splnit o 11 let dříve než EU. A spalovna nebo ZEVO je samozřejmě jedna z možných cest. Je to moderní zařízení a neupravené směsné odpady jistě umí odstranit, či využít. Je to však jedna z nejdražších technologií. Navíc toto drahé nakládání s odpady musí vždy zaplatit obce a města, jakožto původci komunálních odpadů, a to včetně nákladné dopravy odpadů z celého kraje. Zaplatí to tedy vlastně občané. Toto řešení dále vyžaduje dlouhodobý smluvní závazek obcí z celého kraje (např. 15 let), aby do spalovny své odpady dodávaly (životnost spalovny je cca 30 let). Obce tak ztratí důležitou a velmi cennou možnost vlastního výběru. To může být celkem problém, když se postupem času ukáže, že existuje řada dalších a levnějších možností. Je také otázka, zda je skutečně smysluplné, ekonomické a ekologické, dovážet odpady do spalovny z druhého konce kraje jen proto, aby naplnila svou obrovskou kapacitu na neupravený směsný komunální odpad.

Co je však neméně podstatné, EU již spalovny (ZEVO) na směsný komunální odpad ani dotačně nepodporuje, což bylo ministerstvu životního prostředí jednoznačně a písemně sděleno Evropskou komisí už v prosinci 2016. EU doporučuje spíše minimalizaci směsných odpadů tříděním a dalšími úpravami tak, aby odpad byl co nejvíce využit pokud možno jako zdroj surovin pro další výrobu. Kraje, které vsadí na velké kapacity nových spaloven, budou mít zásadní problémy s dosažením evropských recyklačních cílů. V tomto směru by podle nás byla vhodná aktualizace Plánu odpadového hospodářství vybraných krajů.

A omezení skládkování? Ano, evropský cíl je třeba splnit. Pokud proložíme křivku současného trendu do roku 2035, bude evropský cíl k omezení skládkování v ČR současným trendem a za současných podmínek splněn. Jedním z pozitivních aspektů, které k tomu přispívají, je zavedení třídění biologicky rozložitelných odpadů v obcích a městech. Tohoto odpadu je ve směsném komunálním odpadu stále cca 35-40 % a je možné jej z nemalé části vytřídit. Další cestou je některými firmami již spuštěná další intenzifikace sběrné sítě barevných popelnic. Opět bez potřeby citelného zdražení. Je jistě možné trend omezení skládkování ještě urychlit a tedy případně mírně navýšit skládkovací poplatek. V žádném případě, ale není třeba násobného zdražení, jak někteří stále účelově prosazují. Je třeba si uvědomit, že navýšený poplatek opět nezaplatí nikdo jiný, než obce a města (případně zčásti podnikatelé a firmy produkující odpad podobný komunálnímu).

EU chce odpady hlavně třídit a recyklovat

Jako vhodnější a modernější cesta se tedy jeví třídění a recyklace odpadů. Přesvědčit o tom se můžeme i v textech doprovodných dokumentů Evropské komise k balíčku oběhového hospodářství. Tedy moderní evropské strategie, jak dále nakládat s odpady tak, aby se staly zdrojem potřebných surovin a jen se neskládkovaly nebo nespalovaly ve spalovnách odpadů nebo v ZEVO. Sdělení Evropské komise s názvem Úloha výroby energie z odpadu, ze dne 26.1.2017, dále jasně hovoří o tom, že odpady by se neměly ze skládek přesouvat do kapacit nových spaloven. Sdělení Evropské komise říká, že energetické využití odpadů ano, ale s respektováním evropské hierarchie nakládání s odpady. Členské státy by tedy měly usilovat o menší produkci směsných komunálních odpadů, a to jak obecně principem předcházení vzniku odpadů, tak rovněž intenzivnější separací odpadů již vzniklých. Taková separace může z části probíhat přímo u původce, tak jako to známe z ČR, kde máme osvědčený systém barevných popelnic. Za tímto systémem může být dále napojen systém technologického třídění, zaměřený na původci doposud nevytříděné odpady, tak jako to známe z Evropy.

K vysokým procentům separace dopomohou třídící linky

Technologických linek na třídění odpadů je široké spektrum a mohou být nazývány různými názvy a zkratkami (MBÚ, MFÚ, MBT). Cíl těchto technologií je však vždycky stejný, redukovat množství odpadů ukládaných na skládky. Odpady separovat co nejvíce - materiálově využitelnou část uplatnitelnou na trhu nasměrovat na recyklaci, energeticky bohatou část vytříděného odpadu na energetické využití ve formě certifikovaného a homogenního paliva z odpadu. Paliva odpovídajícího evropské technické normě.

Zbylý nijak nevyužitelný, biologicky neaktivní a redukovaný zbytek uložit na zabezpečenou skládku odpadů odpovídající přísným evropským normám. Certifikovaná homogenní paliva z odpadů lze podle legislativy EU bezpečně využívat v mnoha stávajících lokálních energetických zdrojích, jako jsou například cementárny, teplárny, či elektrárny. Tedy v zařízeních, která již stojí a mají pro využití vhodnou technologii, případně v zařízeních, která lze za akceptovatelné náklady upravit.

Aktuálně je v Evropské unii cca 570 technologických linek na třídění směsných komunálních odpadů s kapacitou 55 milionů tun a stále jsou ve výstavbě další. Důvod je jednoduchý. Úprava směsných odpadů technologickým tříděním znamená snížení množství odpadů ukládaných na skládky, či pálených ve spalovnách. A to je vždy pozitivní.

ČAOH - Sběrné nádoby do domů – citelné zvýšení třídění a snížení množství směsných odpadů

Intenzifikace sběrné sítě barevných popelnic? Jednoznačně ano. Někteří členové České asociace odpadového hospodářství se již dříve touto cestou vydali a úspěšně. V tomto jsme byli v ČR průkopníci. Ukázalo se, že to jde a zcela bez potřeby nové legislativy a s ní spojeného navrhovaného násobného zdražení skl. poplatků v zákoně. Poplatků, které jsou podle mnoha mediálních zpráv nutné právě pro realizaci nových spaloven. Počet obcí, kterým naše členské společnosti umožňují intenzivnější třídění přímo u domů, stále roste. Pro příklad uveďme řadu obcí na Znojemsku, z větších měst např. Hradec Králové, jako příklad lze uvést i Chlumec nad Cidlinou a mnoho dalších. V některých lokalitách se doplněním barevných sběrných nádob přímo do domů dosáhlo snížení produkce směsného komunálního odpadu (SKO) o 52 %. Snížení množství směsného komunálního odpadu vnímá EU jako jednu z priorit balíčku. Pokud směsný komunální odpad nevznikne, není uložen na skládky a není spálen ve spalovně (ZEVO). Intenzifikace sběrné sítě v příslušném městě dále přinesla zvýšení třídění u plastů o 62%, u papíru o 21% a u BRKO o 15%. Intenzifikace sběrné sítě tedy funguje a těší nás, že v tomto členy ČAOH již následují i další firmy.

Je však zřejmé, že samotné třídění ze strany občanů nedosáhne potřebné mety evropského recyklačního/separačního cíle 65% komunálního odpadu (v roce 2035). Jaké jiné technologie by mohly ke splnění cíle přispět? Skládky? Ne. Spalovny (ZEVO)? Také ne. Z logiky věci by to mohly být právě třídící linky, které mimo jiné opakovaně doporučují také ekologické organizace.

Co potřebuje recyklace samotná?

Pro podporu recyklace samotné a recyklačních technologií, pak jako ČAOH doporučujeme daňové zvýhodnění recyklovaných výrobků a recyklátů, snížení zdanění práce v recyklačním průmyslu a preferenci recyklovaných výrobků při veřejných zakázkách. Tato opatření jednoznačně pomohou rozvoji recyklačních kapacit v ČR. A lidem není potřeba zákonem vytahovat z peněženek další peníze. Lepší recyklaci pomůže také větší aktivita státu vůči výrobcům obalů v tom smyslu, aby využívali lépe recyklovatelné a jednodušší materiály.

To je část našich doporučení pro možné splnění evropských cílů. Tato konkrétní opatření jsme v podmínkách ČR přinesli do diskuze jako ČAOH před více než rokem. Byli jsme přitom inspirováni návrhy samotné Evropské komise. Stále ve větší míře zaznívají tyto naše myšlenky i z úst dalších subjektů. To nás těší. Bohužel se tato opatření vůbec nepromítla v návrhu nového zákona o odpadech, který předkládalo Ministerstvo životního prostředí. O podobných moderních přístupech tam nebyla ani zmínka. Zákon byl celý postaven na čtyřnásobném zdražení skládkovacího poplatku, což recyklaci dle samotných recyklačních firem nijak nepomůže. Nicméně zákon tehdy ani napočtvrté neprošel, mimo jiné i kvůli kritice Legislativní rady vlády, vztažené k nedostatečnému zhodnocení dopadů navrhovaného zdražení a chybějícímu prokázání potřebnosti takového opatření. Věříme však, že v aktuálních přípravách nového znění zákona o odpadech, který by již v sobě měl obsahovat povinnosti z nových směrnic z balíčku oběhového hospodářství, budou tyto velmi důležité principy obsaženy.

Co říci závěrem. Pokud je nám známa podoba nových evropských odpadových cílů, zásadně založených na třídění a recyklaci, pak je logické i v regionech připravovat taková řešení, která jdou těmto cílům naproti, nikoli která se od nich vzdalují…

Autor: Petr Havelka | středa 7.3.2018 11:40 | karma článku: 13,34 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Petr Havelka

Cena papíru klesla, recyklačních kapacit v Evropě je málo, zvyšuje to náklady obcí

Papír pro recyklaci je významnou komoditou. Bohužel prodejní cena této komodity citelně klesla a v současnosti je velmi problematické sběrový papír udat za pozitivní hodnotu. Obcím a městům to zdražuje odpadové služby.

28.1.2020 v 8:43 | Karma: 14,14 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Projednávání odpadových zákonů vláda přerušila - je zde řada problémů

EU jasně vytyčila cestu směrem k recyklaci. Český návrh nové legislativy však obsahuje něco jiného... Proč? Aktuálně téma řeší už i premiér Babiš.

21.11.2019 v 14:03 | Karma: 14,31 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Legislativní rada vlády po mnoha problémech propustila odpadové zákony na vládu...

Dne 17.10. projednala Legislativní rada vlády opět všechny čtyři návrhy z balíku nové odpadové legislativy z dílny MŽP. Řada problémů přetrvává, není dopracována požadovaná analýza dopadů a recyklace stále zůstává bez podpory...

22.10.2019 v 15:56 | Karma: 14,94 | Přečteno: 240x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Havelka

Druhý díl seriálu - Jak splnit evropské recyklační cíle

Do recyklace máme dle závazné směrnice přesunout za 15 let více než 1,43 milionů tun komunálních odpadů. EU chce odpady třídit a co nejvíce je recyklovat jako druhotné suroviny, aby nemusely končit na skládkách a ve spalovnách.

22.8.2019 v 12:42 | Karma: 11,29 | Přečteno: 782x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Havelka

Jak splnit evropské recyklační cíle: část 1

Jak je známo, Česká republika se zavázala plnit evropské recyklační cíle, které mimo jiné stanovují úroveň recyklace komunálních odpadů na 65 %, a to do roku 2035.

8.7.2019 v 13:00 | Karma: 9,96 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Život PET lahve

Dominantním materiálem moderní doby jsou plasty. Umělá hmota se zkratkou PET neboli polyethylentereftalát se proslavila právě jako materiál pro lahve a v nejrůznějších podobách nás dnes provází na každém kroku.

29.8.2018 v 14:03 | Karma: 17,46 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Upřednostnění recyklovaných výrobků ve veřejných zakázkách

Stát chce, aby firmy a lidé lépe třídili a recyklovali. To je jistě pozitivní věc a správná cesta. Stát samotný by však měl jít v tomto směru příkladem.

24.7.2018 v 11:58 | Karma: 15,84 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Obce musí mluvit do nové podoby zákonů o odpadech

Pravděpodobně již za měsíc budou v Evropě schváleny nové odpadové směrnice. To je velmi pozitivní. S odpady by se mělo nákladat více jako se zdroji surovin pro další výrobu.

9.4.2018 v 12:23 | Karma: 15,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Čínský zákaz dovozu odpadů je příležitost pro recyklaci

Od začátku roku přestala Čína dovážet ze světa čtyřiadvacet druhů odpadu. Rozhodnutí dopadá i na Česko, které má problém s odbytem některých plastů. Měl jsem k tomu rozhovohor s redaktorem iDnes. Tady je.

25.1.2018 v 15:27 | Karma: 13,29 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Mohou třídící linky na odpady pomoci s plněním evropských recyklačních cílů?

V odborném odpadářském tisku se polemizuje, zda je vhodnější cesta budování spaloven odpadů (ZEVO) a s tím spojené násobné zdražení poplatků, nebo třídění odpadů do barevných popelnic a na třídících linkách, bez potřeby zdražení.

8.1.2018 v 12:24 | Karma: 15,90 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Dokážeme rozumně nakládat s odpady?

Evropské trendy v odpadovém hospodářství mají jasný směr: více recyklovat a rovněž využívat zbytkový komunální odpad k výrobě energie. Česká legislativa ale za evropským přístupem pokulhává a podporuje výstavbu dalších spaloven.

18.8.2017 v 11:28 | Karma: 10,79 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Přichází evropská novela oběhového hospodářství. Co od ní čekat?

Evropský parlament schválil v březnu výraznou většinou balíček legislativních návrhů pro oběhové hospodářství, který upravuje směrnice pro nakládání s odpady. Co směrnice přinese, se dozvíte v následujících řádcích.

11.4.2017 v 16:38 | Karma: 10,74 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Vyřešení starých ekozátěží je stále v nedohlednu

Staré ekologické zátěže představují problém, který pálí mnoho lidí i firem v České republice. Jedná se o pozůstatky neekologického hospodářství před rokem 1989, které dopadly na bedra nových majitelů po privatizaci.

27.3.2017 v 15:43 | Karma: 13,17 | Přečteno: 126x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Změřili jsme dopad recyklace na životní prostředí: třídění má smysl!

Důsledným rozvojem systému tříděného sběru a recyklace využitelných složek komunálních odpadů přispěla společnost FCC, člen České asociace odpadového hospodářství ke zlepšení životního prostředí a snížení uhlíkové stopy.

12.9.2016 v 9:17 | Karma: 15,58 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Návrh zákona o odpadech z dílny MŽP odklání Českou republiku od recyklace

Ministerstvo životního prostředí v návrhu nového zákona o odpadech kupodivu ignoruje recyklační cíle Evropské unie a navíc plánuje zbytečné několikanásobné zdražení odpadů pro všechny.

31.3.2016 v 12:34 | Karma: 20,56 | Přečteno: 735x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Vliv konce skládkování na české odpadové hospodářství, aneb je nutné razantně zdražovat?

Odpady, navrhované násobné zdražení skládkovacích poplatků, nové spalovny, recyklace, evropské cíle a další podstatné věci, které se de-facto týkají nás všech a také našich peněženek, jsou nyní častým mediálním tématem.

2.12.2015 v 16:31 | Karma: 12,50 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Budoucnost české energetiky a odpadového hospodářství podle české a evropské legislativy

Novými trendy v energetice, obnovitelnými zdroji a dopady nového zákona o odpadech a evropské recyklační strategie oběhového hospodářství se bude zabývat konference Šetrná energetika a přeměna odpadů na zdroje.

12.10.2015 v 13:00 | Karma: 12,13 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ostatní

Petr Havelka

Spalovny a/nebo recyklace?

Novým evropským trendem v oblasti odpadů je oběhové hospodářství, což je nástroj k úspoře surovin, zvýšení zaměstnanosti, nižší produkci odpadů a jejich většímu využití. Jak do této moderní filosofie zapadají spalovny odpadů?

18.9.2015 v 13:53 | Karma: 17,18 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Tříďme a zpracovávejme odpady – Skleněný odpad dobře poslouží třeba jako tepelná izolace

Výrobky z odpadů se využívají v mnoha odvětvích. Např. sklo nemusí sloužit jen jako obal, ale po dalším zpracování ho lze využít coby izolační materiál. Pěnové sklo představuje moderní a ekologicky nezávadnou variantu polystyrenu.

12.8.2015 v 13:29 | Karma: 12,99 | Přečteno: 394x | Diskuse| Ekonomika

Petr Havelka

Hrozí zrušení hospodářské soutěže v komunální sféře?

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje novelu zákona o veřejných zakázkách, která může ohrozit hospodářskou soutěž v komunální sféře. Návrh novely výrazně zjednodušuje zadávání veřejných zakázek bez vypsání řádné soutěže.

22.7.2015 v 10:21 | Karma: 14,41 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 516x
Jako výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství, která sdružuje 85 firem v oboru, často komentuji odpadovou problematiku. Dění kolem odpadů se týká nás všech, protože všichni platíme za odpadové služby. Pokud máte stejný názor, je můj blog určen právě pro vás. Mnoho dalších informací naleznete také na www.caoh.cz. Mé koníčky? Čas je nedostatkové zboží, ale sem tam se mi poštěstí vyrazit na projížďku na motorce. Je to výborná věc na vyčištění hlavy, což je někdy opravdu potřeba. Den rád končím knížkou, u které zpravidla usnu. Moc rád bych se vrátil k běhání!

Seznam rubrik